sobota 14. ledna 2017

Chili ( chilli ) con carne


Úplně původně se pokrm nazývá prý správně chili s jedním l, ale tak nějak už všude možně zdomácnělo pojmenování chilli con carne. Určitě byste si dohledali jeho původ, tím vás tady nebudu zatěžovat. Tohle jídlo milujou hlavně naši kluci, dělám jim ho teda méně pálivé, než sobě a bez koriandru. Toho si tam já zas dávám bohatě 😀 Není to žádný nový světoborný recept, ale na blogu jsem ho zatím neměla,tak přidávám do sbírky.




Na přípravu receptu budete potřebovat:

1kg mletého hovězího masa
4 velká rajčata nebo plechovku drcených rajčat
1 velká cibule
150g do poloměkka uvařených červených fazolí
chilli papričky ( množství dle chuti , ale nejméně dvě )
1KL mletého koriandru
1/2KL mletého římského kmínu
( případně pokud někde seženete mexické koření Fajitas, tak je do toho skvělé )
špetka skořice
2-3 obdélníčky kvalitní hořké čokolády nebo plochá KL kakaa
olej
sůl
Já někdy přidávám k fazolím i sterilovaná zrnka kukuřice, popř.nakrájenou papriku, nám to tak chutná, ale v původním receptu to není, i když dnes už si recept kdekdo přizpůsobil 😉 Kdyžtak přidejte chvíli před fazolemi.

Postup přípravy receptu:

Rajčata nařízneme do kříže, spaříme a oloupeme. Pokud máme rajčata z plechu, tato práce nám samozřejmě odpadá. Cibuli nakrájíme najemno.
Na hluboké pánvi orestujeme nejprve cibuli a ke konci přidáme nasekané chilli papričky. Vhodíme maso a důkladně ho při restování neustále oddělujeme, aby nám nevznikly velké hrudky. Osolíme, okořeníme a necháme dusit cca 15 minut ve vlastní šťávě při mírnější teplotě. Pak přidáme rajčata a dusíme ještě 3/4 hodiny, průběžně podléváme vodou. Čím déle budete dusit, tím lepší bude výsledná chuť, obdobně jako u boloňské omáčky. Vsypeme fazole a s nimi necháme ještě 15 minut probublávat. Dochutíme, vhodíme čokoládu nebo přisypeme kakao, případně přidáme chilli papričku. Při servírování posypeme koriandrem.






Žádné komentáře:

Okomentovat