čtvrtek 27. února 2014

Hovězí osso buco na víně


Na přípravu budete potřebovat:

2 silnější plátky osso buco ( zadní lýtko s kostí), cca 3 cm každý, bylo toho cca 900g
hrst šalotek
300ml kvalitního červeného vína
čerstvá šalvěj a tymián
pár plátku schwarzwaldské šunky ( není nutné)
200 ml velmi silného vývaru nebo kvalitní gelový bujón, popř. demi glace
2PL šípkové zavařeniny
sůl, pepř
olej 


Postup:

Maso drží vcelku blána, kterou na několika místech přeřežeme, aby se maso nekroutilo. Osolíme a opepříme. Po obvodu přilepíme pár lístků šalvěje a mezi malé svalíky nastrkáme tymián. Po obvodu omotáme šunkou a svážeme provázkem. Maso opečeme dohněda z obou stran na pánvi s rozpáleným olejem. Přendáme jej do pekáčku, na stejném oleji orestujeme šalotky, zalijeme vínem a výpečky necháme odmočit. Zbytky šunky a bylinek poházíme k masu a víno se šalotkami přelijeme do pekáčku. Přiklopíme, vložíme do rozpálené trouby na 180C a pečeme hodinu, opatrně můžeme obracet. Po hodině přilijeme k masu vývar a pečeme ještě 1,5 - 2 hodiny doměkka ( podle staří skotu :-) )
Poté maso vyjmeme, přiklopíme, aby nám neokoralo a do výpeku vmícháme šípkovou zavařeninu. Podle potřeby zahustíme třeba utřeným máslem s hladkou moukou v poměru 1: 1( neudělají se hrudky) a provaříme. 




Žádné komentáře:

Okomentovat